menu
menu

fietsers / gedrag / parkeren / ruimte / voetgangers

Laten we ruimte maken voor de voetganger in onze woonstraten

Het coronavirus heeft Nederland en de wereld in haar greep. Door de maatregelen om het verspreiden van het virus in te dammen krijgen wij allemaal te maken met nieuwe uitdagingen en dilemma’s. Heel veel mensen geven gelukkig gehoor aan de maatregelen van het kabinet. We werken zoveel als mogelijk thuis en het is fantastisch om te zien hoe we de communicatie tussen elkaar weten te organiseren. Complimenten daarvoor!

 

Het effect van de maatregelen is zichtbaar in ons werkveld. Het is veel rustiger op de weg met minder verkeersongevallen en een schonere lucht tot gevolg. Verder is het juist goed om te fietsen. Door te fietsen blijf je niet alleen op afstand van anderen, maar loop je ook minder risico om besmet te worden en sterk je je longen. Ook is het gezond om te wandelen in de frisse lentelucht. Uiteraard wel met een afstand van 1,5 meter tot elkaar en niet in groepjes.

Hier zit juist ook een grote uitdaging voor ons allen. Stoepen in onze woonstraten zijn vaak erg smal gedimensioneerd. Wanneer er ook nog eens fietsen gestald staan en auto’s direct langs de stoep geparkeerd staan wordt de ruimte verder beperkt. De parkeerdruk in deze straten zal door alle thuisblijvers hoog zijn. Het is in deze situatie vaak onmogelijk om elkaar met een afstand van 1,5 meter te kunnen passeren. Ondanks het gegeven dat er veel minder verkeer is, is het niet veilig om op straat te gaan lopen. Én, het wordt nog moeilijker als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, een rollator gebruikt om je te kunnen verplaatsen of met je kind in de wandelwagen op pad bent.

De ruimte in onze woonstraten staat onder druk. Een mogelijke oplossing hiervoor is het uit de straat halen van auto’s voor een langere tijd. We hebben deze auto nu toch nauwelijks nodig, nietwaar? Kunnen we auto’s op een grotere afstand van onze woning parkeren en hiermee ruimte creëren in onze woonstraten? We kunnen inwoners hier over informeren en ruimte geven om mooie initiatieven van de grond te krijgen. Kost geen geld en slechts een beetje tijd. In de grotere steden kunnen we vergunninghouders faciliteren door het parkeren in rustige parkeergarages gratis te maken. We laten op deze manier zien dat we juist in deze tijd beschikken over veel creativiteit. Zullen dit gewoon eens gaan doen?

 

Martijn van de Leur

‘Ik droom van het hebben van impact. Impact op het schitterende bedrijf Mobycon, het bedrijf waar ik al bijna 20 jaar werk en waar mijn hart ligt. Impact op het waarmaken van de dromen van de mensen waar ik mee én voor werk. Impact op een duurzaam en veilig mobiliteitssysteem dat ook nog eens écht inclusief denkt en werkt.’

Commercieel directeur
m.vandeleur@mobycon.nl

Gerelateerd