fiets / fietsen / fietslessen / gedragsverandering / mobiliteitskeuze / veilige fietsroutes

Kun je ons helpen om fietslessen voor vrouwen op te zetten?

Dat was een mooi gesprek, zo aan het einde van vorige week. Iemand uit een kleinere gemeente belde me op met de vraag of ik haar kan helpen bij het opzetten van fietslessen. Ze kwam aan mijn naam en gegevens via een ander fietslespunt uit de buurt. Ik heb daar bijna 10 jaar geleden een groep vrijwilligers advies gegeven, van lesboekjes en handleidingen voorzien en getraind. Deze hele groep bleek nog steeds actief met het geven van fietslessen in hun gemeente.

Het was een kippenvel moment. Met een kleine inspanning een groep mensen inspireren en op weg helpen, zodat zij zelf aan de slag kunnen om hun initiatief vorm te geven. Op zo’n manier dat het bij hen en bij degenen met wie ze werken past, dat is hoe ik dingen graag doe. En dat dan blijkt dat dat hier goed gewerkt heeft, is heel fijn om te horen.

Het voorval wakkerde bij mij ook een ander vuurtje aan. Jarenlang organiseerde ik, als pionier fietslessen vanuit het Centrum Buitenlandse Vrouwen in Tilburg (destijds kon je als organisatie met een gerust hart deze naam voeren), ieder jaar een Inspiratiedag. Deze was bedoeld voor iedereen in Nederland die betrokken was bij het geven van fiets- en verkeerslessen aan volwassenen. Januari 2009 was de laatste keer dat ik dit organiseerde. Bijna 100 mensen kwamen deze dag bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, kennis te delen en op te laden. Niet alleen over het geven van de praktische lessen, maar ook over het uitleggen van verkeersregels wanneer je deelnemers het Nederlands (of Engels) niet goed begrijpen of zelfs analfabeet zijn en nog nooit in de schoolbanken hebben gezeten. Over hoe je aan geschikte lesfietsen komt, die niet te groot zijn en over het aanvragen van subsidies of een beroep doen op fondsen.

We zijn nu bijna 9 jaar verder. Na een flinke terugval in het aantal lesplekken vanaf 2010, door grootschalige bezuinigingen in de sociale sector, zijn er de afgelopen twee jaar weer diverse nieuwe initiatieven opgezet. Mede ingegeven door de instroom van grote groepen vluchtelingen die het fietsen graag willen beheersen en grote fietsevenementen als de Tour de France in Utrecht en de Giro d’Italia die overheden inspireerden om een ‘legacy’ in de stad achter te laten, waar fietslessen onderdeel van uitmaken.

Ook op landelijk niveau is er beweging te zien. In de Agenda Fiets 2017 – 2020 van de Tour de Force is het stimuleren van fietsen, gericht op specifieke doelgroepen één van de acht speerpunten. Daaronder valt het aanbieden van fietslessen aan volwassenen met een migratieachtergrond.

Het vuurtje dat bij mij aangewakkerd is, is om een landelijke inspiratiedag nieuwe stijl te gaan organiseren. Daarin kan ik dan niet alleen de kennis en ervaring kwijt die ik zelf met dit onderwerp opdeed in Nederland, maar geef ik ook anderen de kans om hun verhalen en lessen te delen. Zodat ik ook hier met een relatief kleine inspanning veel mensen kan inspireren, een hart onder de riem steken en verder op weg helpen.

Je hoort nog van mij.

 

">

Angela van der Kloof

Strategisch adviseur mobiliteit

‘Stimuleren van het gebruik van de fiets is een mooi instrument om bereikbaarheidsdoelstellingen te halen en tegelijkertijd bij te dragen aan gezondheid, participatie en de kwaliteit van de leefomgeving.’

Gerelateerd

blog
maart 2023

Ruimte & verkeer

De positie van de speedpedelec in Nederland

lees meer
blog
juli 2022

Participatie

‘Het voelt als morele verplichting om iets aan mobiliteitsarmoede te doen’

lees meer
blog
mei 2022

Ruimte & verkeer

De laadpaalklever: kunnen en willen we er wat tegen doen?

lees meer
blog
mei 2022

Verkeersveiligheid

Vals alarm in de wereld van rotondes!

lees meer
blog
mei 2022

Ruimte & verkeer

Veilige Weg naar School

lees meer
blog
mei 2022

Visievorming

Vraag eerst de bewoners naar hun mobiliteitsbehoeften

lees meer
blog
april 2022

Verkeersveiligheid

10.000 fietsuren voordat een kind het verkeer in mag?

lees meer
blog
februari 2022

Visievorming

Online participatie met het Mobycon-platform

lees meer
blog
januari 2022

Visievorming

Advies en detachering: de verschillen en overeenkomsten tussen Mobycon en Mobypeople

lees meer
blog
november 2021

Participatie

Mobiliteitsdonutspel

lees meer