interactieve sessies / online proces / participatie

Hallo, hoor je me...?! De kunst van het online participatief proces

Kijken hoe het nu echt met de ander gaat en wat de ander vindt is een kunst als die ander in korrelig beeld verschijnt en met haperend geluid te horen is. Doe dit met tien, twintig of vijftig mensen tegelijk als onderdeel van een participatief proces en je kan aan de bak!

In deze blog drie tips van ons na een jaar lang online participatie ervaring. Hoe zorgen wij ervoor dat we elkaar nog horen, zien en verstaan?

 1. Maak plezier
  Online sessies worden vaak als efficiënt ervaren. Efficiënt komt niet altijd ten goede aan een prettige sfeer. Nog nadrukkelijker dan anders denken we na over hoe we mensen betrokken en gemotiveerd houden. Daarom zetten we in op plezier om te verbinden. Voor de Tour de Force organiseerden Babet en Rik een aantal kenniscafés over Lopen en Fietsen in de Omgevingswet. We faciliteerden interactieve sessies voor grotere groepen. We schroomden niet om nieuwe dingen uit te proberen. Onze tip: gooi er een muziekje in! De Indische Waterlelies doen hun werk goed zowel aan het begin van een sessie als na een pauze.

 2. Kies de juiste tools
  Er is een oceaan aan mooi vormgegeven tools die je online werksessie ondersteunen. Zelf werken we veel met Mentimeter en Miro. Collega’s Shelley en Eveline hebben zonder stiften en papier maar met behulp van StreetSketch diverse online ontwerpcafés georganiseerd. Bij ontwerpcafés, online en offline, hechten wij belang aan een niet te grote groepsomvang. Zo kan iedereen een ‘steentje’ bijdragen. Deelnemers werken in groepen van vier tot zes samen aan het ontwerp van een dwarsdoorsnede met StreetSketch. Hierbij is onze aanpak identiek maar met de inbreng van betrokkenen komen er toch verschillende mogelijke ontwerpen tot stand. Bovendien zijn de uitkomsten van de sessie gelijk vastgelegd in beeld!

  Zorg dat je kritisch blijft welk middel het beste is voor je doel. Offline tools in je online sessie zijn nog steeds heel waardevol. Simpelweg vragen beantwoorden op papier en deze voor de camera houden of door handen in de lucht te steken. Zo creëer je een rust moment, activeer je iedere deelnemer en kan je gericht mensen aanspreken.

 3. Verplaats je in de aanwezigen
  In het enthousiasme bij het voorbereiden van een sessie, moeten we de deelnemers van de sessie niet uit het oog verliezen. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om mee te discussiëren in een online vergadering. Heldere instructie, toelichting voor het gebruiken van een tool en de mogelijkheid tot vragen stellen zijn essentieel. Maak de drempel zo laag mogelijk.

  Op deze manier blijven we oplossingen vinden voor online werken met een diversiteit aan stakeholders. Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen in het begeleiden van werksessies? Neem dan vooral contact met me op!
">

Babet Hendriks

Adviseur mobiliteit

‘Hoe mensen zich iedere dag weer verplaatsen, waarom ze dat doen en hoe we die keuzes gaan beïnvloeden, dat houdt mij bezig. Ik laat me inspireren door de ruimte om me heen en werk aan een wereld waar alternatieven voor de auto toegankelijk zijn voor alle mensen.’