Het verbeteren van de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met een beperking is niet uniek voor Nederland. Ook in andere landen is het een belangrijk maar complex thema. In Frankrijk hebben ze dit terug weten te brengen tot 8 pictogrammen.
Het Franse Picto Access is onderdeel van APF Handicap, de Franse vereniging voor mensen met een beperking. Met behulp van 8 pictogrammen – vandaar de naam – maken zij inzichtelijk in hoeverre openbare gebouwen en dus ook ov-haltes toegankelijk zijn voor mensen met verschillende type beperkingen. Zowel tijdelijk als permanent.
De 8 pictogrammen voor toegankelijkheid
Deze informatie wordt vervolgens ontsloten via de eigen kanalen van openbare gebouwen of vervoerders. En als bezoeker of reiziger kan je dit vervolgens beoordelen; per pictogram laat je een recensie achter over de mate van toegankelijkheid. Zo help je ook anderen in wat zij kunnen verwachten.
In Nederland proberen we op een enigszins vergelijkbare manier de toegankelijkheid van ov-haltes te beoordelen in de halteviewer. Opvallend verschil met Frankrijk daarin is onder meer de aandacht voor personen die cognitieve uitdagingen ervaren. Vanuit de Nederlandse ervaring gaat het toch vaak over de motorische of visuele toegankelijkheid. Deze zijn weliswaar randvoorwaardelijk om überhaupt gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer, maar om zelfstandig onderweg te kunnen zijn cognitieve beperkingen niet minder uitdagend.
Wat kunnen wij leren van de Fransen op het gebied van toegankelijk openbaar vervoer en wat leren zij misschien van ons?
Studiereis naar Lille en Kortrijk: Publieke Mobiliteit – Grensverleggend Van 16 t/m 18 oktober 2024 organiseren Forseti en Mobycon een studiereis publieke mobiliteit naar Lille en Kortrijk voor vakgenoten. In het programma is aandacht voor de organisatie van publieke mobiliteit in Frankrijk en België. Daarnaast zoomen we in op verschillende vormen van publiek vervoer, waaronder carpoolen met Karos en de kansen die carpoolen biedt in gebieden waar vast ov niet de optimale vervoersoplossing is. De studiereis biedt een unieke kans om met elkaar én van elkaar te leren over tal van onderwerpen op het gebied van publieke mobiliteit. Wil je dit niet missen? Aanmelden kan tot 1 september door een e-mail te sturen aan i.janssens@mobycon.nl |