auto-onafhankelijk / e-bike / elektrisch rijden / fietsen

‘Op de fiets bedenk ik nieuwe gerechten’

Torenhoge onkosten, zoals een uitlaat die vervangen moest worden en een kapotte motor. De reparatiekosten aan mijn auto rezen de pan uit. Op een bepaald moment had ik er zo’n genoeg van, dat ik mijn auto heb ingeruild voor een elektrische fiets. Nu fiets ik zes dagen per week twee keer per dag van en naar het werk. Als chef-kok werk ik onregelmatig en pendel ik heen en weer voor lunch en diner. Snel en betrouwbaar vervoer is dan heel belangrijk.

Eerlijk is eerlijk. Fietsen is niet direct een hobby van me. De hoge autokosten waren doorslaggevend om het roer om te gooien. Dat ik hiermee het milieu spek, is mooi meegenomen. Fietsen bevalt me beter dan vooraf gedacht. Mijn fietsroute gaat door een prachtig akkerland, waar allerlei groenten geteeld worden. Heel inspirerend voor mijn vakgebied. Onderweg laat ik mijn creativiteit dan ook de vrije loop. Als ik bijvoorbeeld asperges omhoog zie steken, dan verzin ik daarmee meteen een gerecht. Op de fiets borrelen de ideeën voor nieuwe gerechten vanzelf op. Ook heeft elk seizoen z’n eigen karakter. In de winter ruik je de open haard en in de lente de bloemen die in bloei staan.

Elk ritje duurt ongeveer een kwartier. Dagelijks zit ik dus een uur op de fiets. Elektrisch fietsen kost weinig inspanning, toch trap ik altijd fanatiek mee om lekker in beweging te blijven. Daardoor voel ik me conditioneel beter en ben ik al zeker vijf kilo kwijt. Regen maakt de dagelijkse fietstocht minder aantrekkelijk, daarom spaar ik voor een elektrische auto. Op druilerige dagen kan ik dan de elektrische auto pakken, wat duurzamer en economischer is dan een benzineauto. Maar met mooi weer spring ik zeker op de fiets. Behalve dat het geen geld kost, komt mijn geest tot rust. Uiteindelijk bedenk ik de meest fantastische gerechten als ik door de natuur van en naar het restaurant fiets.

Clive Jarratt, chef-kok restaurant Joske in Sint-Michielsgestel.

Gerelateerd