Schrijven van openbaar vervoer of ov is voor velen lastig, ook voor organisaties in de branche zelf. Ik hoor je denken: ‘Lastig’? Ja klopt lastig, maar niet zo zeer de spelling is het euvel, eerder dat het met hoofdletters staat geschreven.
Toch bijzonder want het staat al jaren vast dat je openbaar vervoer, ov, ov-chipkaart en afgeleide woorden zonder beginkapitaal of hoofdletters schrijft. Behalve als de zin begint met een van deze woorden natuurlijk. Waarom, omdat het een algemeen begrip is en dus niet een naam of merknaam. En is het vervoer openbaar beschikbaar dus mag iedereen er gebruik van maken.
Het is niet zo zeer verwarrend en de leesbaarheid is er niet minder om, het is eerder hardnekkig. Ook ik moet toegeven dat ik openbaar vervoer, ov en dergelijke met een beginkapitaal of met hoofdletters schreef. Maar na een opfriscursus Nederlands 8 jaar geleden, ben ik dit consequent gaan doorvoeren en corrigeren. Tot vervelens toe voor mijn collega’s, maar ze zijn om hoor. Want zeg nou zelf, wanneer je werkt als adviseur mobiliteit bij Mobycon is het natuurlijk een must om de juiste schrijfwijze aan te houden. En al helemaal wanneer je gespecialiseerd bent in dit onderwerp.
Overigens is in ieder geval bij 1 organisatie in de mobiliteitswereld de manier van schrijven veranderd en daar ben ik best trots op. Niet helemaal zonder slag of stoot maar met hulp van woordenlijst.org, NOS en een collega die al om was, is het gelukt. Bij woordenlijst.org en NOS kijk ik regelmatig hoe ik een woord moet schrijven als ik twijfel. Nu de mobiliteitsbranche nog… Zou deze blog daarbij helpen? Ik ben benieuwd!
Vind jij op onze website een van bovengenoemde woorden met hoofdletters geschreven, laat het me weten en ik redigeer 3 pagina’s tekst voor je!