menu
menu

fietscultuur / fietsfilms

Reis de wereld rond met fietsfilms

Er is veel geschreven over hoe de huidige covid-19 maatregelen de mobiliteit in het dagelijks leven beïnvloeden. Het autoverkeer is afgenomen, evenals het reizen met het openbaar vervoer en op veel plaatsen wordt er meer gelopen en gefietst. Wereldwijd ondernemen steden actie om veilige ruimte te creëren voor voetgangers en fietsers.

Naast de impact op het dagelijks leven, hebben de maatregelen ook een grote impact op onze reisplannen. Velen waren van plan om tijdens hun vakantie andere landen te bezoeken, maar zullen er waarschijnlijk het beste van proberen te maken in eigen huis, of in Nederland. Voor degenen die een fietsvakantie in een ander land hadden gepland, presenteren we hier een alternatief idee: de wereld rondreizen met fietsfilms.

Het idee is dat, hoewel we fysiek niet in staat zijn om verder weg te reizen, we nog wel een wereldreis op de fiets kunnen maken, omdat we fietsfilms en documentaires van over de hele wereld kunnen bekijken. Afgezien van interessante verhaallijnen en landschappen, vertellen deze films ons verhalen over de diversiteit van fietsculturen en hoe mensen ermee omgaan. Dit kan verfrissend zijn en onze ogen openen, en daarmee dient het een van de doelen die veel mensen hopen te vinden tijdens hun fietsvakantie. We weten dat het niet hetzelfde is en dat het leuk zou zijn geweest om zelf plekken op de fiets te verkennen, maar we denken nog steeds dat dit een goede manier kan zijn om te ontspannen en plezier te vinden in het fietsen.

Om je op weg te helpen met je eigen wereldreis met fietsfilms, hebben we een kaart gemaakt met een aantal films en documentaires. En omdat we weten dat dit geen compleet overzicht is, hebben we het zo gemaakt dat iedereen films en documentaires op de kaart kan zetten. We nodigen je uit om je kennis te delen over welke fietsfilms er zijn en anderen uit te nodigen om hetzelfde te doen!

De fietstocht waarmee we beginnen is in Amsterdam, waar we Mama Agatha ontmoeten, die vrouwen met een migratieachtergrond leert fietsen. De documentaire gaat echter over meer dan dat. Het schetst een warm beeld van Agatha’s leven en haar motivaties om andere vrouwen te helpen. Daarna fietsen we naar Parijs om The Triplets of Belleville opnieuw te bekijken. Ik zag die film in 2003, nadat ik een van mijn eerste Velo-city conferenties had bijgewoond. Het is een geweldige verhaallijn, met animaties en muziek. Je ziet en voelt de Tour de France aan je voorbij gaan en de strijd om door te gaan. Zeer de moeite waard om opnieuw te bekijken!

We hopen dat je inspiratie opdoet voor je wereldfietstocht in films op onze kaart en kijken uit naar welke films je met ons deelt!

Klik door naar onze interactieve kaart om onze selectie te zien.
Voeg daarnaast je eigen favoriete films toe om de collectie verder uit te breiden: https://tinyurl.com/yb5ex2kc

Deze kaart is een gezamenlijke inspanning van ons Mobycon team, met speciale dank aan Jason Colbeck, Giorgia Berrevoets en Benjamin Lang.

Angela van der Kloof

‘Stimuleren van het gebruik van de fiets is een mooi instrument om bereikbaarheidsdoelstellingen te halen en tegelijkertijd bij te dragen aan gezondheid, participatie en de kwaliteit van de leefomgeving.’

Strategisch adviseur mobiliteit
a.vanderkloof@mobycon.nl

Gerelateerd