fietsers / fietsstimulering / fietsvriendelijk / sociale veiligheid / verkeersveiligheid

Fietsen in het donker

Heb jij wel eens een andere route genomen, (zogenaamd) bellend op de fiets gezeten of toch de auto gepakt omdat je je niet veilig voelde?

KRO-NCR is een onderzoek gestart om de onveilige plekken van Nederland in kaart te brengen: Waar voel jij je in Nederland onveilig?

Belangrijk vinden wij, om meerdere redenen.

Een onveilig gevoel kan namelijk invloed hebben op fietsgedrag. Een donkere route kan bijvoorbeeld een reden zijn om niet te fietsen. Door beperkte verlichting, omdat het een buitengebied is of omdat de omgeving een negatief imago heeft.

Er is steeds meer aandacht voor fietsstimulering en fietsinfrastructuur. Voorwaarde hierbij is dat iedereen toegang heeft tot een fiets en kan fietsen maar ook dat mensen wíllen fietsen.

Deze motivatie stimuleer je onder andere door aantrekkelijke en veilige fietsroutes in te richten. Opvallend is namelijk dat de routekeuze van fietsers niet altijd afhangt van de snelste route. Een fietser kiest regelmatig voor een prettige, veilige of aantrekkelijke route.

Fietsstimulering gaat dus niet alleen over interventies zoals fietsen aanbieden en fietslessen geven maar ook over het verbeteren van de fietsbeleving.

Hoe zorgen we ervoor dat fietsers zich prettig en veilig voelen op fietsroutes, ook in het donker? De FietsersbondIdeate en Mobycon slaan de handen ineen! In dit vraagstuk spelen zowel de inrichting van de ruimtelijke omgeving als cultuur en individuele perceptie een rol. Dat vraagt om een integrale aanpak waar wij jouw als gemeente of andere overheidsorganisatie graag mee helpen.

Wil jij ook aan de slag met een veilige fietsbeleving in jouw gemeente? Neem dan contact op met Amete van Ideate of met Martijn van Mobycon. 

Bekijk voor meer informatie de flyer:

Gerelateerd

fietsers / fietsstimulering / fietsvriendelijk / sociale veiligheid / verkeersveiligheid

Welkom bij Mobycon Job Punt

Blij zijn we met de komst van Job Punt. Vanaf maart heeft hij ons team aangevuld met zijn rijke ervaring. Hieronder stelt hij zich aan je voor en vertelt waarom de keuze viel op Mobycon.

fietsers / fietsstimulering / fietsvriendelijk / sociale veiligheid / verkeersveiligheid

De #fietsketting Cycling out of Poverty (CooP Africa)

De fietsketting van Cycling out of Poverty (CooP Africa) kwam deze keer bij Angela van der Kloof terecht. Als het over fietsen en dan vooral het mogelijk maken van fietsen gaat is Angela dé aangewezen persoon.