fietsers / mobiliteit / participatie / slim reizen / voetgangers

De impact van het verdwijnen van veerponten

Veerponten zijn al lange tijd een belangrijke schakel in het Nederlandse vervoerslandschap. De afgelopen jaren spelen ook een aantal uitdagingen. Zo hebben veel ponten te maken met financiële problemen en personeelstekorten. Voor sommige veerponten zijn deze problemen zo hoog opgelopen dat ze dreigen te verdwijnen en anderen zijn zelfs al verdwenen. Dit heeft grote gevolgen voor de bevolking, omdat alternatieve oversteken zoals tunnels en bruggen niet altijd beschikbaar zijn.

 

 

Een landelijk overzicht van de veerponten en hun organisatiestructuur ontbrak, ook inzichten in de mogelijke omvang van de gevolgen van verdwijnende veerponten. Om grip te krijgen op deze situatie hebben we hier, in opdracht van Tour de Force, onderzoek naar gedaan. 

Maatschappelijke meerwaarde

In het onderzoek hebben we samen met diverse experts inzichtelijk gemaakt hoe veerponten zich over de jaren heen hebben ontwikkeld, hoe de organisatie in elkaar steekt en wat de belangrijkste uitdagingen zijn. En hebben we met een video en fictieve maar realistische reisverhalen de maatschappelijke meerwaarde van veerponten in het dagelijks leven van reizigers verteld. Ons onderzoek is pas het begin. Het biedt de start voor diverse vervolgonderzoeken en lobby.

Kenniscafé 6 februari

Benieuwd naar de resultaten van het onderzoek? Dinsdag 6 februari 2024 organiseert CROW-fietsberaad in het kader van Tour de Force een online kenniscafé over dit onderzoek met als titel: De impact van het verdwijnen van veerponten. Mirjam de Bok en Marin Breukelaar bespreken de belangrijkste resultaten van het onderzoek. Zien we je daar? Klik op deze link voor meer informatie en om je aan te melden.

Gerelateerd

fietsers / mobiliteit / participatie / slim reizen / voetgangers

Deelmobiliteit, ouderen en participatie

Annelot van Mourik had haar afstudeerstage bij Mobycon met als onderwerp ‘Deelmobiliteit, ouderen en participatie: het belang van effectieve participatiemethoden voor toegankelijke deelmobiliteit voor ouderen’. 

fietsers / mobiliteit / participatie / slim reizen / voetgangers

De #fietsketting Cycling out of Poverty (CooP Africa)

De fietsketting van Cycling out of Poverty (CooP Africa) kwam deze keer bij Angela van der Kloof terecht. Als het over fietsen en dan vooral het mogelijk maken van fietsen gaat is Angela dé aangewezen persoon.

fietsers / mobiliteit / participatie / slim reizen / voetgangers

Woonwijken zonder auto's is de toekomst

Ook Vastgoed Actueel is geïnteresseerd in de autoluwe visie van Alex Roedoe. Terecht, want in de toekomst zullen we met name in woonwijken anders om moeten gaan met de ruimte én mobiliteit.