fietsers / mobiliteit / participatie / slim reizen / voetgangers

De impact van het verdwijnen van veerponten

Veerponten zijn al lange tijd een belangrijke schakel in het Nederlandse vervoerslandschap. De afgelopen jaren spelen ook een aantal uitdagingen. Zo hebben veel ponten te maken met financiële problemen en personeelstekorten. Voor sommige veerponten zijn deze problemen zo hoog opgelopen dat ze dreigen te verdwijnen en anderen zijn zelfs al verdwenen. Dit heeft grote gevolgen voor de bevolking, omdat alternatieve oversteken zoals tunnels en bruggen niet altijd beschikbaar zijn.

 

 

Een landelijk overzicht van de veerponten en hun organisatiestructuur ontbrak, ook inzichten in de mogelijke omvang van de gevolgen van verdwijnende veerponten. Om grip te krijgen op deze situatie hebben we hier, in opdracht van Tour de Force, onderzoek naar gedaan. 

Maatschappelijke meerwaarde

In het onderzoek hebben we samen met diverse experts inzichtelijk gemaakt hoe veerponten zich over de jaren heen hebben ontwikkeld, hoe de organisatie in elkaar steekt en wat de belangrijkste uitdagingen zijn. En hebben we met een video en fictieve maar realistische reisverhalen de maatschappelijke meerwaarde van veerponten in het dagelijks leven van reizigers verteld. Ons onderzoek is pas het begin. Het biedt de start voor diverse vervolgonderzoeken en lobby.

Kenniscafé 6 februari

Benieuwd naar de resultaten van het onderzoek? Dinsdag 6 februari 2024 organiseert CROW-fietsberaad in het kader van Tour de Force een online kenniscafé over dit onderzoek met als titel: De impact van het verdwijnen van veerponten. Mirjam de Bok en Marin Breukelaar bespreken de belangrijkste resultaten van het onderzoek. Zien we je daar? Klik op deze link voor meer informatie en om je aan te melden.

Gerelateerd

fietsers / mobiliteit / participatie / slim reizen / voetgangers

Welkom bij Mobycon Job Punt

Blij zijn we met de komst van Job Punt. Vanaf maart heeft hij ons team aangevuld met zijn rijke ervaring. Hieronder stelt hij zich aan je voor en vertelt waarom de keuze viel op Mobycon.

fietsers / mobiliteit / participatie / slim reizen / voetgangers

Deelmobiliteit, ouderen en participatie

Annelot van Mourik had haar afstudeerstage bij Mobycon met als onderwerp ‘Deelmobiliteit, ouderen en participatie: het belang van effectieve participatiemethoden voor toegankelijke deelmobiliteit voor ouderen’.