menu
menu

fiets / fietscultuur / gelijkheid en diversiteit

Women In Cycling, voor gelijkheid en diversiteit in de fietssector

Women in Cycling is 24 februari officieel van start gegaan en met succes!

Op woensdag 24 februari 2021 is een nieuw initiatief van start gegaan: Women In Cycling. Opgericht door Cycling Industries Europe, the European Cyclists’ Federation, Velokonzept, Mobycon en CONEBI, met als doel om de zichtbaarheid en impact van vrouwen in de fietssector te vergroten en het aantal vrouwelijke leidinggevende rollen in de sector te verhogen. Inmiddels hebben meer dan 1.100 deelnemers zich hiervoor geregistreerd.

Het idee voor het initiatief is afkomstig van een ‘Thought Leaders Breakfast’ branche-evenement, waarbij aan de aanwezigen – 300 mannen in pak – de volgende vraag werd gesteld: “Waar zijn alle vrouwen?”. Het handjevol vrouwen die bij de ontbijtbijeenkomst aanwezig waren, kwamen na het evenement op het idee om een vrouwennetwerk op te zetten binnen de sector. Een andere groep, onder leiding van ECF en Mobycon, was eerder al begonnen om te onderzoeken hoe het onderwerp van gelijkheid en fietsen beter bespreekbaar gemaakt kon worden. De twee groepen sloegen de handen ineen en besloten een coalitie te vormen: Women In Cycling.

Het voornaamste doel van Women In Cycling is om meer aandacht te geven aan gelijkheid en diversiteit in de fietssector. Het netwerk biedt een platform dat bijdraagt aan het faciliteren van een grotere aanwezigheid van vrouwen in besturen, panels, conferenties, interviews en banen. Op het programma staan zaken als begeleiding, training en het delen van praktijkervaringen om te komen tot meer gelijkheid. Daarnaast kunnen vrouwen die in de sector werken zich aanmelden op het Expertiseportaal, waar geïnteresseerden kunnen zoeken naar vrouwen die gevraagd kunnen worden om keynotes te geven, deel te nemen aan panels, hun expertise te delen, voor banen en bestuursfuncties of gewoonweg om te netwerken met vrouwelijke collega’s uit de sector.

De visie van Women In Cycling is een diverse, inclusieve fietssector die gelijke kansen biedt en ruimte geeft aan de grote potentie van de fiets.

Women In Cycling heeft de volgende doelen:

  • Het creëren van een stimulerend platform voor vrouwen uit alle segmenten van de fietssector.
  • Het aanmoedigen van organisaties om de diversiteit en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te verbeteren én het aantal vrouwen in leidinggevende functies in de sector te vergroten.
  • Campagne voeren tegen ‘all male panels’ in de fietssector.
  • Ervaringen van vrouwen worden meegenomen en vertegenwoordigd in besluitvormingsorganen, onderzoek, projecten en processen die van invloed zijn op de sector.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Angela van der Kloof van Mobycon.

Wil je op de hoogte blijven van alle initiatieven, evenementen en contacten leggen met vrouwen over de hele wereld? Sluit je dan aan bij de Women In Cycling Linked Group.

En wil je de lancering van Women in Cycling (nog eens) terugzien? Dat kan:


Gerelateerd

fiets / fietscultuur / gelijkheid en diversiteit

Stem jij op ons voor de Nationale Verkeersveiligheidsprijs?

Rik van der Graaf met de cameraman van Acquire Publishing tijdens de opnames van de videopitch voor de Nationale Verkeersveiligheidsprijs (NVVP).

fiets / fietscultuur / gelijkheid en diversiteit

De samenleving verandert dus de mobiliteit ook

Johan Diepens werd laatst geïnterviewd door Acquire Publishing om zijn kijk op mobiliteit voor het nieuwe jaar te delen.