mobiliteitscentrale / openbaar vervoer

Provinciale mobiliteitscentrale Zeeland

Gemeentelijke Vervoercentrale Zeeland: organisatie doelgroepenvervoer, halte-taxi en verbindingen met de lijndiensten van het ov.

In Zeeland wordt al langere tijd door de gemeenten samengewerkt in de Gemeentelijke Vervoercentrale Zeeland. Deze centrale organiseert het gemeentelijke doelgroepenvervoer en verzorgt, in opdracht van provincie Zeeland, ook de halte-taxi gericht op verbindingen met de lijndiensten van het openbaar vervoer.

Voor de toekomst denken gemeenten en provincie na over een verdere vorm van samenwerking in een ‘Zeeuwse Mobiliteitscentrale’. In deze centrale kunnen kennis en middelen worden gebundeld met een beter afgestemd en duurzamer vervoersaanbod in Zeeland als gevolg.

Voor de provincie en de Vervoercentrale onderzochten we de opties en scenario’s voor de invulling van deze verdergaande samenwerking. We keken daarbij naar de diverse mogelijke functies in de planning en uitvoering van het vervoer en de meerwaarde die het zou hebben om deze toe te voegen aan de samenwerking. Ook keken we daarbij naar de consequenties voor de rollen van de verschillende overheden en vervoerders.

Belangrijke stap in ons onderzoek was een brede verkenning van bestaande ‘best practices’ in Nederland en een aantal Europese landen. We keken daarbij naar de wijze waarop openbaar vervoer en kleinschalig vervoer zijn georganiseerd en welke kwaliteiten hiermee gerealiseerd worden. Belangrijk onderwerp was met name de wijze waarop de ontwikkelrol wordt georganiseerd; op welke wijze wordt gewerkt aan innovatie en verbetering van het vervoeraanbod?

Op basis van het onderzoek stelden we twee scenario’s op waarin op provinciale schaal functies worden samengebracht in de nieuwe Zeeuwse Mobiliteitscentrale. In het eerste scenario wordt dit beperkt tot alleen het kleinschalig vervoer, in het tweede scenario vallen ook de ov-lijndiensten onder de nieuwe samenwerking. In beide scenario’s ontstaan er nieuwe mogelijkheden om op basis van gezamenlijke kennis en opgaves een beter vervoeraanbod te realiseren.

Gerelateerd

mobiliteitscentrale / openbaar vervoer

Welkom bij Mobycon Job Punt

Blij zijn we met de komst van Job Punt. Vanaf maart heeft hij ons team aangevuld met zijn rijke ervaring. Hieronder stelt hij zich aan je voor en vertelt waarom de keuze viel op Mobycon.

mobiliteitscentrale / openbaar vervoer

Deelmobiliteit, ouderen en participatie

Annelot van Mourik had haar afstudeerstage bij Mobycon met als onderwerp ‘Deelmobiliteit, ouderen en participatie: het belang van effectieve participatiemethoden voor toegankelijke deelmobiliteit voor ouderen’. 

mobiliteitscentrale / openbaar vervoer

Woonwijken zonder auto's is de toekomst

Ook Vastgoed Actueel is geïnteresseerd in de autoluwe visie van Alex Roedoe. Terecht, want in de toekomst zullen we met name in woonwijken anders om moeten gaan met de ruimte én mobiliteit.