Gemeente Zwolle brengt verkeersveiligheid in beeld

Verkeersonderzoek met camera’s

 De opdracht

Op de rotonde Rijnlaan–Eemlaan in Zwolle vinden regelmatig ongevallen plaats tussen automobilisten en fietsers. Door de komst van nieuwe woningen in de buurt neemt de verkeersintensiteit alleen maar toe. Hoe is deze plek veiliger te maken? Hoogste tijd voor de gemeente Zwolle om een verkeersonderzoek te starten, uitgevoerd door Mobycon.

Het werk

Mobycon deed met verkeerscamera’s en een drone-onderzoek naar de verkeersstromen op de rotonde en voerde een conflictanalyse uit. “Op de wegen van de rotonde zijn vier slimme camera’s geplaatst”, vertelt Jeroen van Doorne, beleidsadviseur mobiliteit bij gemeente Zwolle. “Deze registreerden een week lang de verkeersintensiteit en bijna-ongevalsituaties. Mobycon wist het risico op schade aan het straatmeubilair te minimaliseren, omdat Mobycon gebruikmaakte van een eigen uitschuifbaar camerabevestigings- en accusysteem. Dat was een belangrijk voordeel.”

Het resultaat

De beelden maakten onder meer inzichtelijk waar opstoppingen ontstaan, wat daarvan de oorzaak is, hoe weggebruikers zich gedragen en hoe lang de wachttijd is. Uit de softwareanalyse en de schouw door een verkeerskundige blijkt dat het risico op ongevallen op de rotonde relatief laag is. “We kunnen de situatie wel met bepaalde aanpassingen verbeteren”, zegt Van Doorne. “Er ligt een rapport met bevindingen waar we verder mee kunnen.”

De samenwerking

“Weggebruikers ondervonden geen hinder van het onderzoek en liepen geen risico. Het borgen van de privacy is voor de gemeente Zwolle heel belangrijk. Mobycon had dat perfect op orde. Mobycon ging vertrouwelijk met de beelden om en vernietigde deze na afloop. Ook kwamen weggebruikers en kentekens niet herkenbaar in beeld en kon de data niet gehackt worden. Dat was echt een meerwaarde en haalde veel onrust bij ons weg.”

 

Erik Wahle

Resourcemanager onderzoek

‘Goede adviezen gaan gepaard met gedegen onderzoeken. Elk onderzoek voer ik uit als maatwerk voor de klant. Zo speel ik in op elke specifieke wens. De onderzoeksresultaten gebruik ik vervolgens voor bruikbare en concrete adviezen.’