‘Veiligheid en zekerheid op de fiets nemen toe’

De opdracht

Dagelijks fietsen veel internationale medewerkers over de TU campus. In sommige landen is fietsen niet zo ingeburgerd als in Nederland of gelden andere verkeersregels, waardoor er op de TU campus soms onveilige situaties ontstaan. “Een fietsworkshop moet daar verandering in brengen en de veiligheid en zekerheid op de fiets vergroten”, zegt Sara Veldhorst, Adviseur Coming to Delft & Partner Career bij TU Delft. “De keuze viel al snel op Mobycon. De mobiliteitsadviseurs kennen Delft en hebben eerder een soortgelijk project voor Wageningen University & Research uitgevoerd.”

Het werk

De pilot van een fietsworkshop is voor TU Delft op maat gemaakt: Engelstalig en een combinatie van theorie en praktijk. Op een speciale TU support site voor internationale medewerkers over onder meer huisvesting en zorg heeft Mobycon informatie over transport aangeleverd. Alles over het openbaar vervoer, de verkeersveiligheid en de verkeersregels is daarop te lezen. Net als de interactieve fietsquiz, die ook uit de koker van Mobycon komt. Tijdens de workshop checken deelnemers hun eigen fiets op verlichting en veiligheid. Daarna leggen ze een fietsparcours af. Voorrang geven van rechts, stoppen voor haaientanden en rechts afslaan bij een verkeerslicht: met al die vaardigheden wordt geoefend.

 

Het resultaat

Er was meer vraag dan aanbod voor de fietsworkshop, dus de pilot is geslaagd. Deelnemers zijn positief en voelen zich na deze voorlichting veiliger op de fiets. Veldhorst: “De verwachting is dat Mobycon één cursus per kwartaal gaat geven, waarin nieuwe medewerkers de basisfietsvaardigheden leren. Naast oefenen op de TU campus willen we ook ervaring opdoen met ‘real life’ situaties. Een gevorderde cursus is misschien iets voor de toekomst.”

Samenwerking
“Onze lijnen met Mobycon zijn kort en vragen worden snel beantwoord. Het is een meerwaarde dat de adviseurs van Mobycon foto’s van verkeerssituaties in Delft voor onze website hebben gemaakt. Deze situaties zijn herkenbaar voor onze medewerkers.”

Met dank voor de foto’s Roos van Tongeren.

Angela van der Kloof

Strategisch adviseur mobiliteit

‘Stimuleren van het gebruik van de fiets is een mooi instrument om bereikbaarheidsdoelstellingen te halen en tegelijkertijd bij te dragen aan gezondheid, participatie en de kwaliteit van de leefomgeving.’