menu
menu

fiets / ITS

Grootschalige uitrol van ITS in het fietsen

Hoe kunnen technologische innovaties en slim gebruik van data het fietsen aantrekkelijker, efficiënter en veiliger maken? Die vraag staat centraal in het project ‘Bicycles and Intelligent Transport Systems’ (BITS) dat Mobycon de komende drie jaar gaat begeleiden voor provincie Overijssel en een internationaal consortium.

Zaken als congestie, luchtvervuiling en urbanisatie zetten de leefbaarheid van onze steden onder druk. Als het gaat om mobiliteit heeft de fiets laten zien een belangrijke oplossing te zijn voor dit soort problemen. Nu is het fietsen in Noordwest-Europa en zeker in Nederland al ver ontwikkeld. Er liggen nog wel grote kansen voor het ‘slimmer’ maken van het fietsen door het toepassen van ITS, net als bij gemotoriseerd verkeer.

Denk bijvoorbeeld aan gerichte waarschuwingen voor gevaarlijke situaties bij kruispunten, parkeersystemen en slimme stoplichten. Naast dat ITS-toepassingen het fietsen stimuleren, leveren ze ook nog eens veel data op. Het project voorziet daarom in het opzetten van een zogeheten ‘CyclingDataHub’; een plek waar fietsdata wordt verzameld, geanalyseerd en opengesteld voor iedereen die geïnteresseerd is. Dit biedt overheden nuttige informatie die ze helpt bij het maken van doelgericht, effectief beleid.

Ambitieuze partners
Mobycon heeft met provincie Overijssel een netwerk gevormd van ambitieuze partners om samen de leiding te nemen als het gaat om fiets en ITS (met cofinanciering van Interreg North Sea Region). Naast Zwolle (NL), Aarhus (DK), Brugge (BE), provincie Antwerpen (BE) en East Riding (GB) zijn Cycling Industries Europe, de Universiteit van Oldenburg (DE), hogeschool VIVES en fietsleasebedrijf Baron onderdeel van het consortium.

De impact van BITS houdt niet op de bij de grenzen van het samenwerkingsverband. Het doel is om een impuls te geven aan het fietsen in de hele Noordzee regio en daarbuiten.

We gaan dan ook graag met je in gesprek over jouw ervaringen of plannen als het gaat om ITS in het fietsen en fietsdata. Interesse? Neem contact op met Ronald Jorna of Robin Kleine.

Gerelateerd