innovatie / onderzoek / wegontwerp

Onze slimme camera’s onderzoeken onveilige verkeerssituaties door landbouwverkeer

Diverse gemeenten worstelen met het landbouwverkeer in en door de kern. Denk bijvoorbeeld aan onveilige situaties met fietsers en andere verkeersdeelnemers.

Voor het scherp krijgen van de problematiek hebben wij slimme camera’s beschikbaar. Deze camera’s zijn in staat om in beeld te brengen hoeveel landbouwverkeer er rijdt en welke routes ze nemen. Ook is het mogelijk om conflictsituaties in beeld te brengen. Deze informatie kan een goede basis vormen om daadwerkelijk het probleem aan te pakken met elkaar. Wij zijn gestart met een project voor gemeente Hilvarenbeek waarbij we onze camera’s inzetten.

Gemeente Hilvarenbeek kampt al jaren met overlast door landbouwverkeer in en door de kern. Landbouwverkeer zorgt voor veel overlast bij bewoners en de tractoren zorgen regelmatig voor onveilige situaties in de smalle dorpsstraten. Hilvarenbeek heeft aan Mobycon gevraagd een onderzoek te doen naar het aantal landbouwvoertuigen en de routes die de landbouwvoertuigen rijden.

Het onderzoek wordt eind september begin oktober uitgevoerd. Wij hebben gekozen voor de inzet van onze slimme camera’s. Met camera’s en de bijbehorende software kunnen naast een normale verkeerstelling ook automatisch landbouwvoertuigen worden herkend. Door camera’s op de belangrijkste invalswegen en een aantal tactische locaties in de dorpskern te plaatsen, kan door het vergelijken van de uiterlijke kenmerken van de landbouwvoertuigen een gerede route worden vastgesteld.

Waar collega bureaus vaak kiezen voor de inzet van camera’s met hoge beeldkwaliteit en ANPR-software (kenteken herkenning) zijn onze camera’s uitsluitend geschikt om verkeersbewegingen vast te leggen en observaties uit te voeren. De kwaliteit is onvoldoende om gezichten of kentekens te herkennen. Hierdoor wordt er geen inbreuk gemaakt op de privacy. (Gemeente Amsterdam heeft ons daarom zelfs toestemming gegeven om in het centrum onderzoek uit te voeren met onze camera’s). De camera’s beschikken over een eigen stroomvoorziening (accu) en zijn op elke gewenste plek te plaatsen.

Doordat de software automatisch de landbouwvoertuigen herkent kan de handmatige beeldanalyse voor het route onderzoek zeer efficiënt worden uitgevoerd, dit drukt ook de kosten voor de opdrachtgever. Het onderzoek is nog in volle gang, resultaten worden in een volgend nieuwsbericht gedeeld.

Michel Felkers kan nog veel meer vertellen over de inzet en de mogelijkheden van onze slimme camera’s.

Gerelateerd