[07-02-2012]

SAFECYCLE:

Het intelligente fietsinitiatief voor verkeersveiligheid in Europa

Veiligheid van fietsers staat volop in de belangstelling binnen en buiten Nederland. In het EU-project SAFECYCLE onderzoeken we de bijdrage die ITS en ICT kunnen leveren aan het vergroten van de veiligheid van fietsers in Europa. Dit onderzoeksproject wordt medegefinancierd door de Europese Commissie-DG. In tegenstelling tot de auto-industrie heeft de fietsindustrie ITS slechts in zeer bescheiden mate toegepast. ‘E-safety’ toepassingen voor fietsers zijn een nieuw te ontwikkelen domein, waarin SAFECYCLE het voortouw neemt.

In de eerste fase van het project hebben we bestaande ITS/ICT toepassingen geïnventariseerd. Daaruit hebben we 30 toepassingen gekozen waar we in de tweede fase van het project een SWOT-analyse van opstellen. Het gaat daarbij om bestaande producten, producten in ontwikkeling en productideeën. De toepassingen zijn uiteenlopend van karakter; van applicaties die werken op de computer (zoals een planner voor een veilige fietsroute), applicaties die op de fiets gemonteerd worden, door de fietser gedragen, tot in de weg bevestigd.?
Eén van de producten die uit de inventarisatie naar voren is gekomen en zeker de verkeersveiligheid zal bevorderen is het product ‘Laser’. Dit product bestaat uit vier onderdelen die met tape aan de fiets bevestigd worden. Ieder onderdeel bestaat uit een plastic omhulsel, een laser licht, een bewegingssensor, een bolvormige kop die het licht reguleert, drie toeters en een oplaadbare batterij. De batterij wordt opgeladen door de dynamo op het wiel.Het laserlicht projecteert een ellipsvorm op het wegdek, waardoor de fiets voor andere weggebruikers groter lijkt. Als de bewegingssensor een voertuig waarneemt binnen de geprojecteerde ellips, verandert de kleur van het licht van groen naar rood en alle toeters gaan af. Zo worden de fietser en de bestuurder van het voertuig gewaarschuwd. Zodra het voertuig uit de ellips is, wordt het laserlicht weer groen. Het idee achter ‘Laser’ is dat fietsers dezelfde rechten en plichten krijgen als automobilisten en dat zij de rechten van fietsers meer respecteren.

SAFECYCLE brengt drie belangrijke expertisegebieden samen: fietsen, verkeersveiligheid en ITS. Door een bijdrage te leveren aan het verbeteren van samenwerking tussen Europa's ITS leveranciers, haar fietsfabrikanten, overheidsinstanties en fietsverenigingen kan een gezamenlijke inspanning geleverd worden om de veiligheid van fietsers in Europa te verhogen. Dit is in overeenstemming met het Europees ITS-actieplan (Europese Commissie 2011). Tijdens het NVVC congres op 19 april 2012 presenteren we de tussenresultaten van ons onderzoek.?Het project is een samenwerking tussen Mobycon (projectcoördinator - Nederland), de Universiteit van Hasselt IMOB (België), CTL - Centre for Transport and Logistics ‘Sapienza’ Universiteit van Rome (Italië) en CDV – Transport Research Centre (Tsjechië).

Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met één van onze adviseurs
Ronald Jorna (r.jorna@mobycon.nl),
Angela van der Kloof (a.vanderkloof@mobycon.nl)
of Henk Jan Zoer (h.zoer@mobycon.nl).
Informatie is deels afkomstig van www.coroflot.com 
Mobycon | Postbus 2873 | 2601 CW Delft | t (015) 214 78 99 | info@mobycon.nl |www.mobycon.nl |