[04-10-2010]

Ontwikkelingen in elektrisch fietsen in Nederland

Adviseur Angela van der Kloof geeft op 6 oktober 2010 een presentatie gegeven voor Fietsberaad internationaal, op een elektrisch vervoer congres in Keulen. De presentatie ging over de stand van zaken van de E-fiets in Nederland.

Hieronder een korte samenvatting van de presentatie:

In het begin van de 21e eeuw is een nieuw type fiets verschenen: de elektrische fiets (E-fiets). Een fietser trapt gewoon maar een batterij ondersteunt de rit met extra vermogen van maximaal 25 km per uur. De fietser gaat sneller en kan grotere afstanden afleggen, zonder dat je een actieve levensstijl opgeeft. Het is gemakkelijker om barrières te overwinnen zoals heuvels, ringwegen, tunnels en rivieren. Tegenwind is geen probleem. Maar hoeveel elektrische fietsen zijn verkocht in Nederland de afgelopen jaren? Zal het aantal verkochte E-fietsen het aantal verkochte 'normale' fietsen overschrijden?
Een paar jaar geleden zagen E-fietsen er niet aantrekkelijk uit, het was een functioneel design, waarbij de batterij of kleine motor zichtbaar was. De fietsindustrie realiseerde zich dat. Zodoende dat ze het stoffige imago probeerde te veranderen in een beeld dat de elektrische fiets meer flexibel, comfortabel en leuk is. Tegenwoordig zijn er vele soorten elektrische fietsen. Aan de meeste E-fietsen is het niet zichtbaar dat ze extra vermogen leveren door middel van een batterij. Is het alleen de ouderen die elektrische fietsen willen kopen, of kan dit nieuwe type E-fiets ook interessant zijn voor andere doelgroepen?
Meer en meer mensen in Nederland zien de E-fiets als een gelegenheid gesteld om nieuwe fietsers te bereiken en geven huidige fietsers nieuwe redenen om de (elektrische) fiets te nemen in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Wat zijn de kansen, wat zijn de risico's? Reageren Nederlandse autoriteiten op deze ontwikkelingen? En zo ja, wat doen ze?

Wilt u meer informatie over de E-fiets, neemt u dan contact op met adviseur Angela van der Kloof. 
Mobycon | Postbus 2873 | 2601 CW Delft | t (015) 214 78 99 | info@mobycon.nl |www.mobycon.nl |